tisdag 20 januari 2015

Fläsk med löksås

Jodå, visst är det långrandiga dagar så här års. Ute ligger snön vit, men skumt har det varit hela dagen ändå. Klockan två tänder bloggaren så att han inte ska gå vilse i huset. I Menton är det nio grader så det är ingen mening med att fly heller. Tröttsamt. Man får glädja sig åt det lilla. Som att Hjo-Hjo väcker husse vid pass halv nio, viftar på svansen och slickar halsen och nacken ren – husses.

Och att hustrun bjuder på stekt fläsk med löksås till lunch. Upp i topp på poängskalan: 5 hjosikar! Underbart. Det är bara ett litet bekymmer med fläsket – det är bloggarens gamla paradgren. Så vad ska hon nu med honom till? Nåja, fortfarande är han en djefvul på pannkaka, pannbiff och fisksoppa? Så att.



Och på ettårsdagen lovade Hjo-Hjo att sluta som draghund. Men igår på Strandpromenaden fick han upp lukten på en söt liten cocker spaniel-flicka - såg ingen men man kan ju tänka sig, och vips hade han glömt allt vad Sakta och fint innebär. Med tassarna brett isär och tyngdpunkt som en alligator bär det iväg. Nosen tätt mot marken. Sicksack och fram och tvärstopp. Och back och stopp. Sicksack. - For helvede hund! Dundrar husse. På danska, så det låter lite bättre. - Undskyld, säger Hjo-Hjo. Men sedan kör han igång igen.


64 kommentarer:

  1. Fläsk med löksås har jag inte ätit på 38 år, suck. Maken är vegetarian, laktodito som väl är. Så löksås skulle jag väl kunna göra förstås, men den ska ju helst göras på fläsksky, eller?
    Pojkar förnekar sig inte :-).
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra utan skyn också tycker jag. Fast utan själva fläsket blir det ju något som fattas. Vegetarianerna tycker tvärtom, jag vet. Så då är alla lyckliga på sitt vis.
      Flickor och mat - det är det som gäller.

      Radera
  2. Det där känner man igen! Tänk dig då hur det är att vara ute och valsa med två stycken :-) Ibland går det undan och det muttras rejält också...

    Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg att Brukshundsklubben här hade en Sluta dra i kopplet-kurs. Fulltecknad tyvärr. Men något för oss, absolut.

      Radera
  3. En gång är ingen gång som det heter ,-)))
    Fast säga till på danska, det vore nåt, kanske ska jag testa, nu kan jag ju inte danska, men låtsasdanska duger väl,-)
    Paradmiddagar, ja det har vi några gubben o jag, än så är han låååångt från mina fast han är mästerkock på mycket i matväg.
    Får väl se hur drt går med mina numer begränsade timmar här på bloggen ,-)
    Idag har jag överskridit, gubben kollar sport o då, ...............sprack det ,-)
    Tar nya tag imorron.
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gubbarna är allt bra i köket, en del. Och andra kan inte koka sig ett ägg ens. Det är nog väldigt olika.
      God natt!

      Radera
  4. Det låter lika dystert hos dig som hos mig. Har aldrig haft så trist fritid under något av mina Norge-uppdrag. Ljuspunkten ær att jag skymtar slutet ganska fort... ;-)

    Ljuset i Hjo... ja, det kommer också så småningom, det ær jag helt sækert på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vacker natur i Norge. Vi åkte omkring i Norge i början av 80-talet, från Narvik till Oslo. Det var väldigt mycket lukket och mat man inte blev mätt på. Inte förrän i Oslo. Men det var länge sedan.

      Radera
  5. Ja det är ju tisdag å då serveras antingen raggmunk eller stekt fläsk med löksås, ja åsså har vi då ärtsoppa på torsdagar. Är det hemlagat älskar jag det.
    Efter fyra veckor i Spanien där tempen låg mellan 11 och 21 grader kan jag förstå dina tankar som riktas mot Menton. Men du har nog rätt - 9 grader är ingenting att ha heller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Raggmunk duger bra. Ärtsoppa också, även en sådan där korvförpackning.
      Ska en tur till Paris i mars, hoppas på gott vårväder. I Menton tycker de lite synd om parisarna som aldrig har någon riktig värme.

      Radera
  6. Kväller..Jo nog minns jag Fabian,,tror han hade 2 hitlåtar i Sverige..
    http://youtu.be/YdaZ7N-W9vw
    Men han försvann rätt snabbt,tidigt 60 tal..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt att man kan minnas en sådan figur när man knappt kommer ihåg vad man åt till lunch igår.

      Radera
  7. Bra att du kan dra husse, som är en gammal pensionär. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men nu är han trött och sover sött här intill på sin bädd.
      Jag också snart.
      God natt!

      Radera
  8. Den där stilen känner jag igen. Santos håller på likadant, men han är tack och lov så liten så jag behöver inte sätta i fötterna för att spjärna emot. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man inte beredd får man springa efter som en tok.
      Ha det bra!

      Radera
  9. Ja, tänk så många gånger jag dragit iväg med hussen... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fördel med stora, starka hundar är att de inte skäller så förskräckligt. Inget bjäbb i onödan.
      God natt!

      Radera
  10. Kärlekskranka svarta hudar av labradorliknande modell är inte att leka med ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han sniffar i spåren så att snön yr omkring.

      Radera
  11. Hårt, men våra veterinärer i familjen säger kastration, och så har vi gjort med våra hundar, och vilken himmelsvid skillnad och lugn och ro.Inget dragande, mera lugn och ro och harmoni. Sen vet jag är det är en kontroversiell fråga, men här litar vi på vetenskapen!
    Fläsk med löksås, oh, det låter så gott så jag dånar.......kan inte sova så jag sitter här med ett glas rödvin....men inget fläsk m löksås!
    Natti natti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju i tidigare blogginlägg lovat Hjo-Hjo att han ska få behålla kulorna, så så får det bli. Omöjlig är han ju inte heller, bara ungdomligt ansvarslös. Han blir bara bättre och bättre, det är min inställning.
      Fläsk med löksås passar ändå inget vidare till rödvin - eller tvärtom.

      Radera
  12. Stekt fläsk med löksås, vilken klassiker. 9 grader i Mentor är kanske inte så mycket att värma sig i, men ljuset är fantastiskt ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror nog att Menton är härligt så här års också. Leker med tanken att fira nyår där någon gång.

      Radera
  13. Fläsk med löksås har jag nog aldrig ätit. Det är väl "riktig", svensk husmanskost.
    Skall Hjo-Hjo till IKEA? - ser ut som en sådan påse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du missat något. Du borde introducera rätten i Staterna. Inga svårigheter med ingredienserna.
      Hjo-Hjo på IKEA, nej det skulle aldrig gå. Han snappar till sig kassar, strumpor, skor, ja vad som helst. Och så ska han ut och leka. Barnsligt.

      Radera
  14. Hjosik. ♥ Det smakar gott i munnen och minnet. Många är de gånger vi köpt Vätternsik. Även uppe i Klangahamn, vid Tiveden.
    Sorgset, blir inga såna turer mer. Men minnena finns.
    Här äter jag sik från Vänern, det går bra det med. Mums!
    Draghund, ja, haha!
    Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Siken, både från Vänern och Vättern innehåller för mycket PCB och dioxin. Så vi får väl se hur det blir med det.

      Radera
  15. Stekt fläsk med löksås... Mmmm... Nu blev mitt tangentbord neddrägglat - och jag har inte ens nån hund!
    :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hasta ut och köp fläsk, lök, potatis och mjölk. Hur enkelt som helst. Sluta dregla!

      Radera
  16. Kul inlägg. Hjohjo kanske inte förstår danska, särskilt Jylländskan är svår. Tycker du ska bygga en snögubbe på egen hand. Skulle nån undra kan dju alltid dra en nödlögn och mumla nåt om att barnbarnen tog en paus och en snölykta som hustrun kan njuta av från köksfönstret medna hon fixar lunch vore väl nåt : )
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rullade faktiskt ett stort snöklot igår. Som underredet till en snögubbe. Hjo springer dit och lyfter på benet varje gång vi ska ut.

      Radera
  17. Ibland glömmer de kära labbarna det de lärt sig, bara tillfälligtvis.
    Minns när jag låg som en rem efter dotterna labrador mär han var under året och vi gick här längs kajen, Han ville ju bada och att det sedan gått en trevlig tik där gjorde inte det hela lättare. Men när vi stretat på ett tag gick jag upp med honom till Ringvägen och se då kom Curre ihåg hur man går fot. Så tikar och vatten är nog en utmaning av den högre skolan...
    Hjo-Hjo är en mycket vacker herre och tänk så mycket frisk luft och motion du får för att hänga med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra motion! Och idag träffade vi på en räv på långpromenaden. Det piggade upp.

      Radera
  18. Haha! Ja, de där älskade vovvarna lovar så mycket....Men de glömmer det lika fort igen :)
    Men visst är de härliga!
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man undrar hur långt minne de har. Vissa saker minns han oerhört väl, och andra blåser bort direkt. Kanske börjar han likna sin husse.

      Radera
  19. Härligt när man kan tala fritt på annat språk. :-)

    Älskar också hemlagad husmanskost. Blir tyvärr ingen sådan här hemma.

    Ha en skön kväll !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter Matador-boxen pratar vi så gott som flytande danska här i familjen.

      Radera
  20. Fläsk med löksås, oj, oj. Längesedan jag åt det, men vad gott det låter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR gott. Funkar lika bra här hemma som i Wales.

      Radera
  21. Labbar, så SÖTA!! ÅÅÅ!!
    Kul inlägg :-)
    Fläsk med löksås? Nä, inte min grej. Men glad att du njuter!!
    Däremot pannbiff och fisksoppa, JA TACK!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fisksoppa blir inte så ofta, men den smakar bättre än den Bouillabaisse jag åt i Marseilles för några år sedan. Seriös? som det heter nuförtiden. Jodå, jag lovar.

      Radera
  22. Fläsk och löksås ÄR.....Mmmm...underbart gott. Men det är ju all husmanskost tycker jag.
    Vissa dagar är grå....å då får man tända upp lite extra under dagtid. Men snart så får vi en billigare lampa.......solen.
    Den är go den.

    Nä nu fortsätter jag vidare med min bloggpromenad i rask takt. Man kan väl hoppas någon bjuder på kaffe å kaka nånstans......
    Chaaooo.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, man får tänka på varmare dagar och - fläsk med löksås. Vänta och bida sin tid.
      Ha det bra!

      Radera
  23. Fläsk med löksås är superb, mycket gott. Det där med att gå sakta och fint är svårare än man kan tro, man liksom glömmer det så fort nåt roligare dyker upp ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Laika, du får låta bli löksåsen.Inte nyttigt med lök. Fläsk däremot.

      Radera
  24. Där gjorde han bort sig, Hjo-Hjo. Svarade på danska - annars kunde han ju ha låtsats som att han inte förstod!!!
    (Matte kan tänka sig fisksoppan - jag kunde tänka mig alltihop...)
    Kasper

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han förstår, men kan inte bärga sig när han känner underbara dofter.
      Det är gott med mat både för hundar och deras föräldrar.

      Radera
  25. Hjo-Hjo är riktigt mänsklig. Tappar greppet lite när läckerheter vankas! Det är bara för Husse att inse det! :)
    Svar: Nej det är inte plataner. Det är höga träd men långa smala mjuka barr! Lite lärkaktigt, men ändå inte. Jag får nog ta lite närbilder på dom och kolla vilken sorts träd det är.det är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte de såg lite platanaktiga ut med sådana där lönnlöv.
      Hjo-Hjo - han är nog inne i någon sorts period. Vi talar inte samma språk längre.

      Radera
  26. Å´så gott! Länge, länge sen jag åt fläsk o löksås...Det är ju sååå gott! kramiz

    SvaraRadera
  27. Jag valde mellan fläsk med löksås eller raggmunk och fläsk när jag skulle laga mat till maken när han fyllde år, för han är lika förtjust i båda rätterna. Jag gillar raggmunken bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Raggmunk är fantastiskt gott. Bortglömd tyvärr men nu kommer den nog fram igen.

      Radera

  28. ...åh, stekt knaprigt fläsk med löksås, åh så gott, så gott... måste ha..... kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste någonstans att allt är gott på grisen - utom skriket. Så är det nog.

      Radera
  29. Fläsk o löksås, det är grejer. När exet hjälpt mig extramycket brukar jag göra mig till och bjuda på just det. För si, jag lagar en finsk variant o den slår den svenska vitsåsen med hästlängder! Sen må fläsket vara amerikanskt eller ej, har just läst en bok om livet för hundra år sedan o då var det minsann poppis med amerikafläsk. Undrar vilken skillnad det var på det och den svenska grisen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finsk löksås, jaha ja. Den kan jag kanske göra en annan gång. Amerikanskt fläsk förekom vill jag minnas i svenska proletärförfattares böcker, åts av flottare, skogshuggare och andra "riktiga arbetare".

      Radera
  30. Fläsk med löksås är inte så dumt. Men det slår INTE kålpudding. För övrigt är det Ikea-kassen som liksom är pricken över i på den översta bilden. Vackert med knallblått mot den svarta vovven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker dessa rätter är två oberoende storheter som ej bör jämföras. Utan IKEA-kassen hade jag ju kunnat använt svartvit film. Som man gjorde förr. Tänka sig, en 24-bilders svartvit på resan. Eller två. Då fick man sikta ordentligt.

      Radera
  31. Fin hund, och han verkar följa med dig överallt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till Andra året... Han följer oss överallt. En fin kompis men måste lära sig att vara ensam.

      Radera