torsdag 23 oktober 2014

Hjo-Hjos ordförråd

Idag blåser det efter Vätterns strand så att man får hålla i peruken. Och den vågade, vågade vågen är inte sämre än Medelhavets. Den i Roquebrune som vi slängde oss i ungefär vid den här tiden förra året. Men här är badtemperaturen 8 grader, så badbyxor på blir det inte. Annars är här precis lika fint som på Promenade du Soleil. Fast då får man bortse från klimatet förstås. Och att den franska bloggaren hör på Strandpromenaden knappast blir annat än pö om pö.


Hjo-Hjo struntar i franskan. Men hans svenska ordförråd utökas hela tiden. Hjo-Hjo, ska vi borsta tänderna? Då bär det iväg till badrummet med svansen i vädret. Var är Grisen? vet han precis, även om den ligger och skrotar en trappa upp. Och Diskborsten, Hjo-Hjo. Sök! Den ansträngningen kostar en leversnitt, men det är det värt. Ska vi sova middag? är inga problem, hunden ligger i sängen före husse.

Dopp i Vättern, 8 grader.
Men vart har Omberg på andra sidan tagit vägen?
(Medelhavet Roquebrune)

Han lär sig nytt hela tiden, nu senast Ska vi lyssna på Håkan Hellström? Det är inte direkt så att han hämtar cd:n, men han håller inte för öronen heller. Vad skulle hända om bloggaren satte på en cd med Thore Skogman? Säg det. Men eftersom Thore Skogman fattas i cd-samlingen slipper vi det scenariot. Så att.62 kommentarer:

 1. Håkan Hellström eller Thore Skogman kan vara detsamma för mig. Är ingen fan av HH som jag inte tycker sjunger rent. Det gör faktiskt TS. Tacka vet jag Ella Fitzgerald, men så är jag ju en äldre dam också och har inte hängt med i den senaste musiken. Fast Ted Gärdestad och en del andra popmusiker även melodifestivalsdito måste jag ju spela ibland på bröllop och begravningar. Och Underbart lärde jag min näst senaste kör att sjunga för en tid sen.
  Fantastisk vovve som har lärt sig förstå så mycket. Kommer ihåg ett sommarprogram med Torsten Ehrenmark som hade en hund som var lite gammal och lomhörd. När TE la patiens och sa "Den går inte ut" eller utropade "Jag står inte ut" så sprang den gamla hunden omedelbart till dörren och viftade på svansen.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loa Falkman är en fantastisk sångare, liksom skådis. Gillar honom. Men rock eller pop kan han inte sjunga. Det låter helt enkelt inte bra, trots den fantastiska rösten. Ungefär så.
   Torsten E:s sommarprogram var alltid fina att lyssna på. Och "ut" ska man vara försiktig med när man har hund hemma.
   Underbart vet jag inte vad det är för låt.

   Radera
  2. Det är den Kalle Moraeus och hans kör vann körslaget med för några år sen. Jag tror att den kom högt upp också i någon melodifestival. Det är en fin melodi tycker jag men svårsjungen eftersom inte texten alltid passar exakt ihop med melodin. Jag fick lyssna på den många gånger på Youtube innan jag fick kläm på den. Håller med dig om att varken Loa F. eller någon annan operasångare/sångerska (man får väl fortfarande använda den feminina formen?) kan sjunga jazz.
   Ingrid

   Radera
  3. Kalle Moraeus, jaha - dåligt inlyssnad.
   Lyssnade på Van Morrison idag, han kan sjunga den karln! Han har varit med sedan 60-talet så honom kan du.

   Radera
 2. Kväller..Klok vovve han Hjo-Hjo..
  Ja Tage Severin alla tjejers favorit när det begav sig,,i slutet av -50 talet,han var nog vår första tonårsidol..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo börjar ju bli lite av en tonårsidol han också.

   Radera
 3. Han verkar vara en klok hund er Hjo-Hjo! Dessutom har han bra musiksmak :-) Inte att förakta det heller!

  Här står Herr Hund som på parad när elvispen kommer fram. Hoppas på ett smakprov när matte bakar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo har också lärt sig elvispens ljud. Vi har vispat mycket vaniljvisp i höst.

   Radera
 4. Vilka vågor! Man kanske skulle flytta till Hjo och bli lite vågad...

  Ordförråd att gjorda för att växa. Bra där Hjo-Hjo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur det blir med en vuxen svensk hund som får tillbringa en vecka i en dansk familj. Problem med språket?

   Radera
 5. Bra jobbat Hjo-Hjo :D Klart att vissa kommandon kräver en leversnitt också :) Extra ljud som visp i köket är bra att kunna för då vet man ju att det kan vankas lite gottis om man är snäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundar är fantastiskt läraktiga också på ljud. Hjo-Hjo hör när matte kör in bilen på gården långt innan jag förstått.

   Radera
 6. Mina "töser" vet också vad vispljudet betyder.Och de känner igen olika billjud .De blir aldeles vilda när min kompis Gun kommer .De vet att hon alltid har hundgodis med sig..Svar:Det görs nog mycket gott för de äldre i det tysta. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt med hundar. Hjo-Hjo älskar att få slicka rent vispen när vi vispat vaniljsås.

   Radera
 7. Oj! Svansen i vädret vid tandborstning? Sånt försökte dom med när jag var valping men numera blir det märgben eller kycklingvingar att gnaga i sig som tandborstning. Det gillar jag mycket bättre men jag ska inte skvallra för Hjo-Hjo... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att han är särskilt förtjust, men han gillar att få vara med. Något åt det hållet. Å andra sidan får han ju vara med när han ska duscha - när det behövs, inte så himla ofta. Och då stretar han emot, vill inte.

   Radera
 8. Min barndoms hund, en bedårande cockerspanielflicka vid namn Sussie, (stamtavelnamn `Bijou´) var alltid först på plats så fort skafferidörren öppnades. Sussie kunde sussa på övervåningen men hennes öron - och nos - sussade aldrig.
  Om Sussieöronen uppfattade ljudet av en prasslande marängpåse eller ett russinpaket så infann hon sig också ögonblickligen. Dessa var två av hennes tre favoritgodis. (Leversnittar var inte uppfunna då.) Hennes ständigt alerta nos uppfattade även när apelsiner skalades, både när och fjärran. Hon älskade apelsiner.
  Däremot var det aldrig (på den tiden, kuperad) svansviftning för tandborstning och bad. Trots att hon var en så fin dam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo är också väldigt lyhörd vad gäller kylskåpsdörr, stekpannor och matskålar. Då är det slut på, som du säger, sussandet.

   Radera
 9. Det ser ut hos dig som det gör hos mig idag.
  Jag minns knappt en hel dag med regn och moln. Så länge sedan var det. Inte fullt lika kyligt som hos dig men inte långt däriifrån.
  Bra att Hjo-Hjos ordförråd utökas. Bara han inte särskriver nu. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dyker det snart upp en post-it-lapp på kylskåpsdörren: Köp märg ben!

   Radera
 10. Det är lika roligt som alltid att läsa dina inlägg.
  Men .....bada i 8 grader tvi vale för det. Isch såååå kallt.
  Thore Skogman är väl fredagshurtigt. Eller??
  Ha en skön helg där i Hjo Hjo nu��.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag tagit ett dopp igår hade det sett ut så där. Höga vågor. På bilden syns, eller inte, jag i Medelhavets vågor i Roquebrune.

   Radera
 11. När Håkan Hellström sjunger så håller jag för öronen. Han sjunger ju falskt för tusan! Haha! Det är tur att smaken är olika ändå, annars skulle det bli bra trist :-)

  Vilka vågade vågor! Matchar Hjo-Hjo's päls... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med - att man får tycka olika, det är bra.
   Men angående vågorna och Hjo-Hjos päls - det är jag som skymtar fram mellan vågorna. Och eftersom inte Omberg syns så är det underförstått att det är Medelhavets vågor som vågar på den bilden. Kanske lägger jag till ett förtydligande under bilden.

   Radera
 12. Med tiden tror jag att han kommer att bli en baddare även på franska ting. Ord, musik och kommandon. Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske ska ta med honom till Menton, där finns det många hundfröknar att nojsa med.

   Radera
 13. Här hemma får vi numera köra med koder för att inte göra det för lätt.
  Ut, kan man inte säga, det blev Urban Tore (det är genomskådat sedan länge, just nu "drar vi en vals". Och mat går inte att prata om - ett tag fick vi köra med FTD (feed the dogs) - det går inte längre. Nu får vi "tvätta strumpor".
  När det gäller musik gick hon igång på något så märkligt som signaturen till Sameradion. Till slut förstod vi att hon kopplade ihop det med som brukade infalla vid den tiden.
  Vad vi har för hund? Border Collie förstås ;)
  Border Collie = BC = Born Clever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får vakta sin tunga. Kul kommentar och vi fick några bra tips när vi behöver förnya oss.

   Radera
 14. Blir inte direkt sugen på att bada när man ser dina höstkalla bilder av oroligt vatten. Betydligt mysigare då att vila en stund med hunden. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nu drar det kallt på Strandpromenaden. Kapuschong på.

   Radera
 15. Någon Solpromenad ser det inte ut att vara - kanske i Frankrike, men hösten är väl på G även där.
  Det är fasligt vilka stora vågor som piskats upp i Vättern av vinden!
  Duktig Hjo-Hjo som håller på att lära sig vad saker heter. Han borde slå dövörat till så får han lite mer lugn och ro :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Gå sakta och fint" förstår han bara när han själv vill. Och då vill han ha godis.

   Radera
 16. Hjo-Hjo ser nästan ut som en hund jag engång hade. Det var en mycket språkbegåvad rackare... :-)
  Här har det också blåst något förskräcklig, det var nära att kepsen blåste bort. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Andra året i Hjo!
   Hjo-Hjo lär sig nya saker hela tiden. Snart blir han väl förläst som det hette förr. Här blåser det rakt genom huset.

   Radera
 17. Bada, usch. Själv har jag gått och frusit i tre städer nu. Göteborg i tisdags, Mariestad igår och nu en annan stad idag. Höstrusk, men dock kul komma ut!
  Det är vackra färger nu. Härlig hund du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Göteborg blåser det för jämnan. Och gör det inte det så regnar det. Göteborgsväder heter det.

   Radera
 18. Känner ni till Chaser? http://sv.wikipedia.org/wiki/Chaser_(hund) Och sök på youtube. Hon kan namnet på alla sina 1000 leksaker. Men så är hon också en border collie. Men Hjo-Hjo kanske skulle klara några hundra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1000 leksaker. Hjo-Hjo har Ankan, Diskborsten, Grisen, några sådana där repknutar och några tallkottar. I fick han 15 nya tuggben och ringar - julafton.
   Får väl kolla in den där Chaser då. PÅ youtube finns hunden i LA som åker bräda. Såg filmsnutten för flera år sedan och nu dök han upp på Vetenskapens värld. Hunden har lärt sig själv påstår husse. Fräckt.

   Radera
 19. Jag förstår att du intalar dig själv att du är i Frankrike. Man ska ju se det positiva.
  Hjo-Hjo är en riktigt cool och rolig kille. Du kan ju ge honom kommandon svenska och franska. Språk är ju makt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Franska är knepigt. Intelligenta hundar som fixar det.
   Trevlig helg!

   Radera
 20. Svar
  1. Välkommen till Andra året... Jo, alldeles för lite. Men Hjo-Hjo hoppar i och simmar i Hjoån, vet inte hur många grader men varmt är det inte.

   Radera
 21. Härlig vovve som förstår det väsentliga i livet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker också att vi lärt honom att stå på egna ben. Det kommer att gå bra för honom.

   Radera
 22. En vacker dag säger han till dig, -- Jet'aime papa.
  Bli inte förvånad då . . . . .

  Jag frågar mitt lilla bbb Leonard om han kan säga anka, lampa, olika djur m.m. Det nya svåra ordet är brandbil, jo man hör att det är brandbil han säger men det låter lite konstigt utländsk oxå.
  hi hi . . .han lär sig väldigt fort, När han ska säga gris så säger han ordet så bra plus att han låter exakt som en gris, vi skrattar och även han.
  Tänk vad kul vi har med våra kära små, jag och lill-prinsen och
  du med fyrbente HjoHjo.

  Blåsväder - oväder vid Vättern, hujedamej . . . .
  Nu avundas jag dig inte . . .
  Trevlig helg till er/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåsvädret har lugnat ner sig.
   Nu blir det Melodikrysset på radion.
   Ha det bra med Lill-Prinsen!

   Radera
 23. Hej igen, jag skrev ett svar på ditt förra inlägg.
  Ifall du missar, det är ju sååå viktigt, *skämtar*
  Eva

  SvaraRadera
 24. Vilken duktig HjoHjo så läraktig! åtta grader är för dåligt så det förstår jag att det inte blir något bad då. Kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men tog ett dopp i somras när det var 14. Men då var det å andra sidan 30 på land.

   Radera
 25. Friska underbara bilder!
  Kul att höra vad Hjo-Hjo lär sig hela tiden *voff*
  När jag borstar tänder på kvällen då vet också Sokko (hund) att det är sängdags. Så klart så kan han mera ord också *voff* Ha en bra dag/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte borstar Hjo-Hjos tänder varje morgon. Så våra hundar förknippar tandborsten med olika aktiviteter.
   Trevlig lördag!

   Radera
 26. Härliga bilder och rolig text! Men vad kallt! Burrrr! Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Har kommenterat ditt svar om John Charles.

   Radera
 27. Visst är det fantastiskt att hundar är så duktiga på att förstå vad man säger.....Jag upphör aldrig att imponeras av det.
  Ha en skön om än blåsig Lördag där vid Vätterns strand:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är duktiga att läsa av.
   Så mycket bättre på tv nu, har tyvärr lite svårt för Carola. Ganska mycket faktiskt. Vet inte riktigt varför men tycker det blir så pinsamt när hon är med i rutan.

   Radera
 28. Tur att hunden har musiksmak. Tänk om han ylade varje dag för att han inte fått höra Tore Skogman...
  /Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tur. Tyvärr är det så att han ylar så hjärtskärande när han blir lämnad ensam i huset. Övning anbefalles.

   Radera
 29. (H)jo han lär sig (H)jo.... du kan ju testa Thore S på youtube så får du se ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj Ture Skogberg, säger han och drar efter andan.

   Radera
 30. Det är inte klokt vad hundar är läraktiga. På sin ålders höst förstår dom allt man säger. Man blir faktiskt lite förvånad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man väga sina ord. Ninna här ovan i sin kommentar hade roliga koder för UT och MAT.

   Radera