fredag 4 juli 2014

Runt Redbergsplatsen

I Göteborg är det mesta sig likt, regnet öser ner längs Danska vägen och hemma hos Lilla storasyster rusar Hjo-Hjo in som ett spjut, halkar svansviftande, dunk dunk dunk, omkring på parketten innan han utan sans och balans slänger sig upp i famnen. Håkan sjunger om Azaleadalen i grammofon och vid Redbergsplatsen finns en alldeles utmärkt sushibar. Har man tur möter man Glenn Hysén på hemvägen. Haj på daj du!

För bloggare
n är dessa trakter nästan lite exotiska, som det gärna blir öster om Avenyn. Men inte obekanta. Den varma sommaren -75 hyrde bloggaren i andra hand på Svangatan, toalett på svalen. Olskroken såg ut som en spökstad, var det också. Det drällde av fyllon som vinglade och svimmade på trottoarerna. Härliga tider. De skeva landshövdingehusen är borta nu, fyllona också. Man undrar vart de har tagit vägen.

Nu ska här erkännas att ute, tvärs över gatan, skiner solen över hotell Örgryte. Göteborgsvädret håller på att ändra karaktär minsann. Eller är det bloggaren som blivit mildare till sinnet? Jo, så kan det vara, det ska nämligen hinnas med ett besök på Gyllene Prag mellan kvartsfinalerna. Får man gissa på panerad ost med tatarsås? Jo. 

20 kommentarer:

 1. Tack för intressant information om Göteborgs-kvarteren. Har tyvärr inte haft förmånen att spatsera runt mycket i den staden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg har allt sin charm. Men som det såg ut i Olskroken anno-75 fanns det nog ingen motsvarighet till i landet i övrigt.

   Radera
 2. Men nu förskönar och förfular du lite. Landshövdingehus finns det ju en hel del kvar av i de kvarteren, men de flesta fint underhållna nuförtiden. Fyllon och knarkare finns en del kvar runt Olskroken, det är alltid nån galning som springer runt och skriker rakt ut när man väntar på spårvagnen där.

  När ni kommer till Stockholms nästa gång lämnar vi Hjo-Hjo till grannarna och åker in till stan och äter på Svejk, Stockholms motsvarighet till Gyllene Prag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generaliserar gör jag. Men det är sant att Redbergsvägen inte är något Linnégata. Inte då och inte nu heller. Många landshövdingehus i stadsdelen men inget kvar i själva Olskroken.
   På Svejk äter vi gärna.
   Håller vi på la France eller germanerna? Själv vet jag inte.

   Radera
 3. Tydligen inte bara stockholmare som har minnen av forna tiders fyllon (fast här i gamla Klarakvarteren). :)
  Fyllon, konstnärer, tidningsmänniskor, kaféer och krogar...
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre fanns här nog ingen Ferlin eller harald forss.

   Radera
 4. Vi besökte Göteborg en del på åttiotalet. Dyra hotell hade vi inte råd med utan vi hyrde hos Irma Cobb som hyrde ut olika rum i en hyresfastighet. Minns att Husse alltid ville äta plankstek på Chez Amis men jag hade inte råd och fick ta något billigare...

  Svårt val mellan Frankrike och Tyskland. Vi får se...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chez Amis var en väldigt trevlig krog. Kommer ihåg att man var tvungen att vara två på en dyr rätt, som också smakade vansinnigt gott.
   Tror på förlängning och straffar, tror men hoppas på avgjort inom ordinarie tid.

   Radera
 5. Hej du..Ja vi har väl de flesta någon association till de olika namnen som finns i vår almanacka,både positiva och negativa,den första Ulrika som dyker upp för mig är Ulrika Knape..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt kul faktisk vad som dyker upp. Trevlig kväll.

   Radera
 6. Hm? Vad säger Hjo-Hjo om att hussen försvinner iväg så där? Det borde kosta många grisöron... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men Hjo-Hjo är med, ligger snällt på uteserveringen och väntar på lite ost och stekt potatis.

   Radera
 7. Bodde i Alingsås i mitt tidigare liv och åkte med tåget fram och tillbaka till Göteborg i ett års tid. Kan bara vägen från (på den tiden) Skandinaviska bankens huvudkontor och till järnvägsstationen fram och tillbaka. Men det är alltid trevligt att läsa dina inlägg...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ofta på det viset när man pendlar till jobbet men nog borde du ha hittat till Bräutigams för en fika. Vid Olskroken stannade faktiskt tågen förr, fast det var före min tid.

   Radera
 8. Jag sitter med ett fånigt leende på läpparna och minns...Numera kan man besöka Halta Lottas krog vid Redbergsplatsen...
  Min pappa är uppvuxen i dom trakterna. Kungälvsgatan, så jag känner stadsdelen rätt väl! Tyskland vann.... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men Bagaregården är fint, mycket fint. Men på den tiden låg Systembolaget på Svangatan, inte så långt bort.

   Radera
 9. Min pappa föddes och växte upp i Göteborg men jag har knappt besökt staden eftersom pappa och mamma bodde i Stockholm när jag föddes.
  Göteborgare verkar överlag rätt trivsamma tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trivsamma är bara förnamnet. Skämt åsido, göteborgarna brukar ju tillskrivas en viss sorts humor.

   Radera
 10. Din blogg verkar intressant och jag ska läsa mer i dina tidigare inlägg. För mig är det tvärtom.....jag flyttade till Gbg 1981. Vi ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Första året i Hjo! Då får väl jag kolla runt lite på din.

   Radera