måndag 24 februari 2014

X-dörrar igen

Angående gårdagens uthus med x-dörrar. Bloggaren fick lite kalla fötter eftersom han inte har några egentliga belägg för att de skulle vara specifika för Hjo. Inte andra än muntliga från svärfar, den gamle fanjunkaren. Betvivlar honom inte, tvärtom. Tror nog att han har god ordning på sina x-dörrar. Fast den retirerande bibliotekarien vill gärna se bokliga belägg. 

Iväg till biblioteket alltså. Lånar Hjo : trästaden vid Vättern av PG Ylander (stadsarkitekt fram till 2007). Han om någon borde veta. Vi saxar: Uthusen har ofta behandlats omsorgsfullt, ibland lika kärleksfullt som bostadshusen, med vackra detaljer. ... Men gemensamt för nästan alla Hjo-uthus är de ”kryss-stagade” dörrarna! I Hjo : stadens historia och byggnader förklaras också att dörrarna är vanliga i Hjo, dessutom konstruktiva och dekorativa. Gott! Då har fanjunkaren rätt, och så även bloggaren. Det betyder ett rent samvete och ännu en god natts sömn.

6 kommentarer:

 1. Snygga dörrar det där ,inget man ser här i knutarna ,Nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vackra! Har ingen för egen del - funderar på X-et framåt sommaren.

   Radera
 2. Åh, en så genomtrevlig blogg! Ber att få lägga upp den i min blogglista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jobb på Huset idag. Sedan mera koll på Maggans blogg!

   Radera
 3. Såg på Antikrundan (i förbifarten) dörrar i Lysekil som påminde om dessa. Vet man varför Hjodörrar ser ut såhär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lysekil, jaså minsann. Vet för lite om dörrarna, ska forska vidare. Krysset är i alla fall till för att ge stadga åt dörren. Men varför det blivit ett X och inte ett Z vet jag inte.

   Radera