söndag 1 juli 2018

Kalsongfylla, jante och fotboll

I korgstolen ligger En flykting korsar sitt spår och väntar på uppmärksamhet. Vilket inte har undgått Bloggaren på något vis. Han har läst boken förut och borde egentligen inte behöva någon omläsning. När han dessutom kommer från Surahammar.

Man ska inte glömma vart man kommer ifrån, nämligen. Och inte gå omkring och vara mallig. För då smäller det. Suralagen kallas det.

Nej, nu ska Bloggaren inte vara orättvis. Jante är vid god hälsa lite överallt: Värnamo, Lysekil, Lerum och Västerås. Med flera. Så att. Men det är klart, Sura ligger högt på listan, förbannat högt. Det går inte att komma ifrån.

Så var det med det. Fast nu är det VM på tv, så Sandemose får vänta.

Om Sverige slår Schweiz på tisdag – omöjligare motståndare finns onekligen – stöter vi på England (eller Colombia) i kvarten. Ja, nog verkar det som om dörren står lite på glänt. Till semifinalen. Om vi inte låter Jante nafsa oss i bakhasorna. Och går vi på pumpen där, mot Spanien kanske, är det inte värre än att man tar sig en kalsarikännit* och gå vidare. Det är inte mer med det.

*Kalsongfylla på ren svenska.
Tidningen Chicago Tribune i USA skrev i artikeln ”Hygge is so 2016. Meet kalsarikannit, the word for drinking at home without pants on” om den finska traditionen den 16 februari. Chicago Tribune förundrar sig om det är ett substantiv eller ett verb och har redan myntat uttrycket Netflix and Kalsarikännit. Artikeln kompletteras av en lista av viner som passar bra till en kalsarikännikväll.18 kommentarer:

 1. Nej för 17:on,inte klättrar jag i träden..Dessa bon finns i Estland och dom är utrustade med webkameror och liggen online på nätet,detta är andra året jag följer dom via nätet..Ja jag har en känsla att Sverige går vidare till nästa omgång..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte du sa det tidigare, att du tagit bilderna själv. På rovfåglarna. Spännande imorgon.

   Radera
 2. Har nu sträckt på tummarna, som hölls väldigt hårt för Danmark - hjälpte inte, men jädrans spännande var det på slutet, det måste jag säja. Ja, det blir hårt på tisdag. Få se hur det går med tummarna! Ciao!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gör Japan 1-0 mot Belgien! Och belgarna träffar stolpen. Oj oj oj. Nu 2-0! Ännu ett stjärnfall?

   Radera
 3. Jo du, det här är VM:et som skulle kunna kallas för "Stjärnornas fall". Först Tyskland och till viss mån även Polen, sedan Argentina, Portugal och Spanien. Å det var nära att Kroatien rök ikväll också.
  Schweiz har ju två nyckelspelare avstängda inför matchen mot Sverige, så varför inte försöka "gräva brons i Ryssland".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, verkar nästan upplagt för di svenske. Märkligt.

   Radera
 4. Det blir att bänka oss framför TV`n i morgon.
  En bra bok kan man läsa om flera gånger. Jag lyssnar mycket på ljudböcker, lyssnar om ibland då jag inte har något nytt.
  Ha`t så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imorgon hejar vi på gamla Svedala!

   Radera
 5. När jag hör Surahammar kommer jag alltid att tänka på Sura-Pelle Pettersson :-D

  Hur det än går imorgon, så lär vi inte möta Spanien i detta VM i alla fall :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sura-Pelle hamnade tidigt i Södertälje och senare i Göteborg och trivdes med det. Särskilt Gbg tror jag. Nix Spanien blir det inte, men borde blivit.

   Radera
 6. Har en känsla av att vi stupar mot England på lördag och då får man väl ta sig, om inte en kalsongfylla, så en trosdito. Fast det låter ju mer som nåt religiöst. Ha det gott med Espen och hans demoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trosfylla låter lite väl... Och kalsongfylla borde allt heta något annat också - för att låta som mys. Inget myspys med Espen Arnakke heller, men så kan det vara ibland. Man får sina attacker.

   Radera
 7. Matchen Sverige-Schweiz är nu givetvis avklarad och Sverige har klarat sig bra.
  Här i USA har många amerikaner svårt att skilja på dessa länder så de måste ha haft litet lätt förvirring troligen när lagen möttes. ;)
  Blir intressant att se hur långt Sverige går i turneringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar USA i VM, med sitt go. Det blir spännande på lördag eftermiddag.

   Radera
 8. Visst står dörren lite på glänt och vi vet vad som väntar. Blir spännande på lördag för efter matchen mot Tyskland kändes dörren väldigt stängd där ett tag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vi tar oss vidare till semi är långt ifrån säkert. Men nog har vi chansen.

   Radera
 9. Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

  SvaraRadera